maandag 11 april 2011

Makreelsalade

Onze kleuter verjaarde afgelopen zaterdag. Hij werd 5 jaar. En zoals dat gaat bij kleuters was dat een hele happening. Weken te voren was hij al druk met verlanglijstjes, gastenlijstjes en taartwensen. Stond midden in de nacht naast mijn bed omdat hij zich verschrikt afvroeg of ik wel een taart bedacht en geregeld had voor zijn kinderfeestje. En dat kinderfeestje dus, op donderdag. Zijn eerste. En dus ook de eerste die mijn lief en ik organiseerden. Nu zijn wij ervaringsdeskundigen, wij hebben in onze tijd menig kinderfeestje meegemaakt, dus konden wij dat prima zelf regelen. Een piratenfeest werd het. Met een heuse schat, schatkaart, speurtocht, piratenopdrachten en bijbehorende beloningen. En een geslaagd feest was het, onze kleuter hoefde maar 2 keer van spanning te huilen en van de andere kinderen kwam geen onvertogen woord. Dat deel van zijn verjaardag was dus al geslaagd.

En zaterdag was hij echt jarig. Toen waren er opa’s en oma’s, tantes en vrienden. Er was een verjaardagstaart, er waren stapels broodjes en aan het einde van de dag haalden we chinees. En natuurlijk stapels kado’s, een step, schandalig grote dozen met lego en een enorm kasteel van playmobile. Uitgeput stortte de kleuter ’s avonds in bed. En wij ook.

Voor de kleuter maakte ik een treintjes taart, voor de volwassenen een enorme stapel brownies. Van Jamie Oliver. Tussen de middag waren er broodjes. Na stemming bleken de broodjes met makreelsalade favoriet. Dus. Bij deze. Maakt allen boterhammen met makreelsalade. Nogal simpel. Meer dan een beetje geïnspireerd op de heerlijke broodjes met makreel salade die de man van collega A maakt

Makreelsalade
1 grote gerookte makreel
1 koffielepel sambal badjak (mocht u geen badjak hebben neem dan andere lekkere sambal, heeft u alleen sambal oelek ga dan sambal badjak kopen of lenen bij de buren)
3 eetlepels goede mayonaise
1 kleine ui, gesnipperd

Maak de makreel schoon, eerlijk gezegd heb ik nog steeds niet de allerbeste manier ontdekt om zo makkelijk mogelijk alle graten te verwijderen. Maar ze moeten er wel uit. Peuteren dus. Roer de andere ingrediënten door de makreel. Proef of er nog meer mayonaise (smeuïger) of sambal (pittiger) door moet. Lekker op brood, of met toastjes.

2 opmerkingen:

Maaike zei

Wat de hel is sambal badjak

Irene zei

Waaaat!? Weet jij dat niet? Er is natuurlijk gewoon sambal oelek. De "sambalbij" sambal van de Chinees. En er zijn wel honderd andere verschillende soorten sambal. Sambal badjak (gebakken sambal) is toevallig één van mijn favorieten. Maar er is bijvoorbeeld ook sambal trassi. Ga rustig eens voor het sambalvak staan van de plaatselijke Appie en er gaat een wereld voor je open. Sambal badjak is trouwens ook lekker op een broodje oude kaas...