zondag 24 oktober 2010

Garam Masala

Een goede beginzin is som het moeilijkste van een stukje. Zo weet ik al dat ik het vandaag met u wil hebben over koken met of zonder pakjes en zakjes, het kookboek van Karin dat ik daarover zag en over de garam masala die ik zelf maakte. Maar een goede beginzin heb ik nog steeds niet. Dusch. U zult het vandaag zonder goede beginzin moeten doen. Volgende keer weer. Meestal kook ik zonder pakjes & zakjes. Van de meeste dingen denk ik dat ik het zelf lekkerder kan maken. Maar ik kan niet alles zelf en ben ook wel eens lui, neem ook wel eens een diepvriespizza, Indische boemboe of röstirondjes uit de diepvries. Karin Luiten schrijft daar stukjes over op het wereldwijdeweb en in Trouw, over wat er in pakjes zit en hoe we dat makkelijk en lekkerder zelf kunnen maken. En ze schreef er ook een leuk kookboek vol mee. En laatst, op de verjaardag van ons prinsesje, hadden we een hele stapel mensen te eten. En voor al die mensen maakte ik een Indiase groentencurry. En voor die curry maakte ik zelf de Garam Masala. Een Indiaas kruidenmengsel dat u gewoon in de supermarkt kunt kopen. Maar ook lekker zelf kunt maken. Als u tijd en zin heeft om op zoek te gaan naar alle kruiden.

Zo. Ook zonder beginzin toch een stukje. En een recept voor Garam Masala.

Garam Masala
2 blaadjes laurier
1 ½ kaneelstokjes
Zaadjes van 10 kardemon peulen
½ eetlepel gemalen komijn
½ eetlepel gemalen koriander
½ eetlepel peperkorrels
½ theelepel kruidnagels
2 ½ theelepel mosterdzaad
1 ½ theelepel fenegriek
1 theelepel kurkuma
1 hand kerryblaadjes

Rooster alle kruiden in een droge, hete koekenpan totdat het geurt en het poffen van de zaden minder is geworden. Maal de kruiden fijn in een vijzel. Gebruik de Garam Masala in bijvoorbeeld curry’s en soepen. Niet te lang bewaren, de smaak gaat snel achteruit. Liever minder maken en dan iets vaker.

2 opmerkingen:

Neel zei

Hahah...

"Meestal kook ik zonder pakjes & zakjes" vond ik een hele goede beginzin... maar "Een goede beginzin is som het moeilijkste van een stukje" was ook erg leuk!!

Maaike zei

Indiase cuisine is my favourite! Lekkerder dan dat ordinaire Italiaans