vrijdag 17 juni 2011

Cocottes met zalm en ei

Lieve mensen, ik heb echt een geweldige ontdekking gedaan. Nee, maar echt! Een geweldige ontdekking!

Ik kan namelijk zelf sushi maken. Laat dit rustig even op u inwerken.

Ik kan dus zelf sushi maken. Wat? U vindt dat best aardig enzo, maar niet perse geweldig nieuws? Ik wel. Ik lust namelijk graag sushi, maar heb helemaal niet altijd zin om helemaal naar een sushi restaurant in de stad te gaan en daar hip te gaan zitten wezen als ik zin heb in sushi. Soms heb ik juist enorm zin in sushi op de bank, in mijn joggingbroek. En bezorgsushi (zo vlak bij een echte grote stad bestaat er zoiets als bezorgsushi) valt eigenlijk altijd tegen. En toen vertelde laatst vriendin M dat haar man helemaal niet kan koken. Behalve dan sushi. Dat kon hij juist heel goed. En toen bedacht ik mij, als iemand die verder niet kan koken wel sushi kan maken, dan moet ik dat toch ook kunnen? En opeens herinnerde ik me dat ik samen met een andere vriendin M ooit eens een workshop sushi maken had gedaan. En toen kon ik het natuurlijk niet meer op mij laten zitten. Toen rende ik natuurlijk fluks naar de AH XL om daar alle sushibenodigdheden te kopen en daarna naar de goede visboer om superverse vis te halen. En thuis maakte ik daar zonder problemen heerlijke sushi mee. Dusch. Ik kan zelf sushi maken. Poepsimpel. Ik had natuurlijk wel veel te veel vis gekocht. En van de restjes zalm maakte ik de volgende ochtend voor mij en mijn lief heerlijke Cocottes met zalm en ei. En cocotte is niets anders dan een duur woord voor bakje. Uit de oven in dit geval.

Cocottes met zalm en ei
Een restje zalm
Per persoon een cocotte, of ander éénpersoons, ovenvast glazen of aardewerken bakje
Per persoon 1 of 2 eieren
Peper en zout
Beetje boter
Eventueel een restje gehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cocottes of bakjes in met roomboter. Snijd de zalm in gelijke stukjes en verdeel over de cocottes. Breek 1 of 2 eieren in elk potje (laat de dooier heel), mijn cocottes zijn aardig groot, ik vind 2 eieren dan mooier, maar 1 ei kan ook. Strooi peper, zout en eventueel peterselie over de eieren. Zet de potjes in een braadslede, vul de braadslede met kokend water zodat de bakjes half onder water staan. Zet het geheel in de oven. 8 tot 10 minuten bij 1 ei, 10 tot 12 minuten bij 2 eieren.

3 opmerkingen:

neel zei

Ik kom zeer graag snel sushi eten om zelf te beoordelen of die bezorgsushi het aflegt tegen de jouwe.. Echt met alle liefde!

Irene zei

Kom maar hoor, gezellig! Maar daarna wel een recensie schrijven he?

Neel zei

okeee dan vooruit.. :-)