maandag 23 mei 2011

Tomatensoep met garnalen

Ik sport tegenwoordig. Als het lukt zelfs twee keer in de week. En nu niet opeens gaan denken dat ik een sportfreak ben geworden, dat valt reuze mee. Mijn lieve collega L., dat is een sportfanaat, vier tot vijf keer in de week gaat ze minimaal anderhalf uur los. Ik niet, met gezonde tegenzin pak ik telkens mijn sporttas. Als ik dan eenmaal geweest ben weet ik ook wel weer waar ik het voor doe, ik voel me een stuk beter, een stuk fitter, heb iets meer energie en wat minder last van reuma. Dusch. Probeer ik minstens twee keer in de week te sporten. En dat moet altijd tussendoor. Tussen werk en de kleuter uit school halen, tussen boodschappen en sociale contacten, tussen borrelen en eten. Afgelopen woensdag terwijl de kleuter op school zat en de prinses op de crèche van de sportschool probeerde ik het te combineren met bijkletsen met vriendin L. (niet te verwarren met collega L.). Heeft u wel eens geprobeerd een beetje een sociaal gesprek te voeren terwijl u op een crosstrainer, roeimachine of ander sportschool-apparaat stond? Dat werkt niet, dus maakten we er ons vanaf, stopten extra vroeg en gingen aan de bar een kopje thee drinken. Erg gezellig, maar sporttechnisch niet erg effectief. Ik denk dat ik binnenkort toch na het eten zal moeten gaan, eigenlijk wil ik dat niet, de sportschool is dan druk en ik ben dan moe en lig liever op de bank een stukje voor u te schrijven. Maar er veel meer tijd is er niet. Dus vanaf nu kunt u mij ook na het eten in de sportschool tegenkomen.

Dan moeten we wel licht eten, anders val ik nog van de crosstrainer, tomatensoep met garnalen bijvoorbeeld.

Tomatensoep met garnalen
1 kilo tomaten, het liefst lekkere, maar eventueel kan het met “gewone”
een klein blikje tomatenpuree
1 ui, gesnipperd
1 koffielepel paprikapoeder
1 snufje cayennepeper
1 liter kippenbouillon
olijfolie
peper, zout
eventueel een beetje suiker
150 gr. Hollandse garnalen

Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd de tomaten in stukken, doe in een ovenschaal met peper en besprenkel met olijfolie. Mochten het onverhoopt geen rijpe of superlekkere tomaten zijn strooi er dan iets suiker over. Rooster de tomaten ongeveer 20 minuten in de oven. Verhit een scheutje olie in een soeppan met dikke bodem, fruit hierin de ui. Voeg paprikapoeder en cayennepeper toe en bak een minuutje mee. Doe de tomatenpuree bij het uimengsel en bak nog 3 minuten op laag vuur. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Doe de tomaten met vocht bij de soep en pureer het geheel met een staafmixer. Proef en breng op smaak met peper en zout. Doe de soep in borden en schep een beetje garnalen in elk bord. Lekker met stokbrood.

Geen opmerkingen: