zondag 15 mei 2011

Japanse biefstuk met sesamzaadmarinade

Het schrijven van een leuk en origineel stukje is een stuk lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Kijk, als ik eenmaal een onderwerp heb, ergens een beetje tijd heb gevonden, het ergste snot, kwijl en stof van de laptop heb geveegd, dan gaat het meestal wel. Maar een origineel onderwerp bedenken blijkt nog wel eens lastig. Niet omdat ik geen leuke onderwerpen kan verzinnen, maar omdat iemand anders er dan al een stuk over heeft geschreven. Zo had ik mij laatst voorgenomen u te vertellen over mijn superrecept voor rabarberwodka. Eerlijk waar, hét drankje voor de zomer. Maar toen bleek Janneke Vreugedenhil net over rabarberwodka te hebben geschreven in nrcnext. En ik wil natuurlijk niet dat u het idee heeft dat ik gewoon maar een beetje goede ideeën van iemand anders overneem, dus schrijf ik dit jaar geen stukje over rabarberwodka. Ga vooral wel het recept van Janneke proberen, het is de moeite waard!
En toen zich in mijn hoofd een leuk stuk begon te vormen over de website www.damnyouautocorrect.com las ik in Volkskrant magazine een stuk van Sylvia Witteman over precies die website. En omdat ik natuurlijk niet wil dat u het idee heeft dat ik gewoon onderwerpen van Sylvia Witteman kopieer ga ik dus geen stukje schrijven over damnyouautocorrect.
En dit weekend bedacht ik dat ik zeker mijn recept voor Japanse biefstuk met u wilde delen. En wat bleek? U voelt hem aankomen. In volkskrant magazine stond uiteraard een recept voor Japanse biefstuk. Maar bij nadere bestudering bleken u en ik geluk te hebben. Het was een heel ander recept dan hetgeen ik voor mijn lief maakte. Dus. Bij deze, Japanse biefstuk.

Japanse biefstuk met sesamzaadmarinade

500 gram biefstuk
olie
voor de marinade:
2 eetlepels sesamzaad, geroosterd in een droge koekenpan
1 teentje knoflook, fijn gehakt
3 cm verse gember, geschild en geraspt
2 eetlepels Japanse sojasaus
2 eetlepels mirin
1 eetlepel bruine basterdsuiker
voor de dipsaus
1 eetlepen sesamzaad, geroosterd in een droge koekepan.
3 lenteuitjes, in dunne ringetjes
3 cm gember, geschild en geraspt
1 dl Japanse sojasaus
scheutje witte wijn

Wrijf de sesamzaadjes fijn in een vijzel. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en roer tot de suiker is opgelost. Leg de biefstukken met de marinade in een diep bord en wrijf de biefstukken in. Laat minstens een half uur trekken.
Verhit de olie in een koekenpan (bij voorkeur een gietijzeren) en bak hierin de biefstukken kort aan beide kanten zodat ze nog mooi rood/rosé zijn van binnen. Haal de biefstukken uit de pan en laat in aluminiumfolie 10 minuten rusten. Maak intussen de marinade. Wrijf de sesamzaadjes fijn in een vijzel, roer alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar.
Snijd de biefstukken in reepjes (snijd altijd dwars op de naad van het vlees). Leg de biefstuk op een schaal en serveer met de dipsaus. Met stokjes eten!

1 opmerking:

Neel zei

hahah.. leuk stukje!!

lekkah receot ook.. met wat eet je dit?

kus