dinsdag 18 januari 2011

Wortelsoep

Ziek was ik de afgelopen week. Goed ziek. Onderuit gehaald door een griepvirus en een keelontsteking. Ik voelde me alsof een kudde olifanten op me had staan tapdansen. Ik kroop van bed naar bank en snel weer terug in bed. Wilde alleen drinken, niet eten, laat staan koken. Sinds een paar dagen gaat het ietsje beter, gisteren waagde ik me zelfs even buiten en kookte warempel al een potje soep. Maar ik ben er nog niet. Na elke inspanning gaat deze zombie eerst eens even op de bank zitten voor een potje wezenloos voor zich uitstaren. Dusch. Rustig aan is het devies, goed uitzieken en herstellen. En stevige soepen maken, om aan te sterken.

Wortelsoep (voor vandaag en dan ook nog voor in de diepvries)
3 fikse winterpenen, schoongemaakt en in stukken
3 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukken
3 aardappels, schoongemaakt en in stukken
3 uien, schoongemaakt en in stukken
5 teentjes knoflook, schoongemaakt en gehakt
rasp en sap van 1 (schoongeschrobde) limoen
een flinke bos verse koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel paprikapoeder
2 liter kippenbouillon
scheut olijfolie
peper/zout
zure room

Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak de ui in een paar minuten aan, voeg knoflook toe en bak ongeveer 1 minuut mee. Doe aardappels, wortel en bleekselderij in de pan en roer om met het ui-knoflook mengsel. Voeg komijn en paprikapoeder toe en bak nog 1 minuut aan. Doe de bouillon bij de soep en breng aan de kook. Snijd de stengels van de koriander en doe deze bij de soep. Laat het geheel 20 tot 25 minuten zachtjes koken. Controleer of de groentes gaar zijn en pureer de soep met de staafmixer. Hak de blaadjes van de koriander en roer deze door de gepureerde soep samen met de rasp en het sap van de limoen. Proef of er nog peper of zout bij moet. Schep de soep in borden en laat in elk bord een klodder zure room glijden.

1 opmerking:

Maaike zei

Zielig! Beterschap