maandag 31 januari 2011

Pittige salade met paprika, peper en munt

De laatste minuten in Istanbul, over ongeveer een uur vertrekt het vliegtuig. Ik kan het u zeker aanraden: een paar dagen weg met zonder kinderen, een paar dagen naar Istanbul, een paar dagen gewoon, net als vroeger met uw tweetjes, en dan, na die paar dagen weer fluks naar huis, naar de kindjes. Allemaal aan te raden. En hoe was nu het eten in Istanbul? Iemand zei voordat we gingen dat hij geen hoogte kon krijgen van de Turkse keuken. En weet u? Ergens begrijp ik dat wel. Ik heb deze paar dagen telkens heerlijk gegeten, maar het was wel telkens hetzelfde. Ze maken hier de meest heerlijke kebab, in fantastische combinaties, lamsgehakt met pistachenoten is bijvoorbeeld ├ęcht een goed idee, maar werkelijk elk restaurant heeft kebab op de kaart staan, en vaak zelfs alleen kebab. En we zijn heus niet alleen in toeristische restaurants geweest, we hebben ook tussen de locals gegeten, maar ook dan, als hoofdgerecht alleen maar kebab, in honderd variaties, dat dan weer wel. Naast kebab doen ze hier ook aan Mezzes, kleine hapjes vooraf. Meestal komt er een groot dienblad met gerechtjes of voorbeelden hiervan naar de tafel en kiest de gast daaruit waar hij zin in heeft. En gelooft u mij, die mezzes zijn heerlijk, dat kunnen ze hier. Natuurlijk de overbekende humus, calamaris en tzatziki-achtigen, maar we aten ook octopussalade, minstens acht soorten auberginesalade, een pittig smeersel met pepers, paprika en munt, salade van gezouten tonijn, boontjes in alle vormen. En daarbij drinkt men dan Raki, een Turkse anijsdrank, aangelengd met een beetje water.

Dusch. De Turkse keuken? Ik kan u niet meer vertellen dan heerlijke Mezze en geweldige kebab, maar misschien is dat voor nu ook wel genoeg.

Pittige salade met paprika, peper en munt

2 rode paprika’s
2 rode pepers
1 flinke hand gehakte munt
snufje zout

Rooster en pel de paprika’s zoals ik u hier al eens uitgelegd heb. Rooster de pepers in een droge koekenpan rondom totdat ze zwart geblakerd zijn. Verwijder zaadlijsten, steeltje en schil van de pepers. Snijd de paprika’s en de pepers grof. Mix en hak alle ingredi├źnten met bijvoorbeeld de staafmixer. Lekker op Turks brood.

Geen opmerkingen: