zondag 31 oktober 2010

Soto Ajam

Vandaag wilde ik een pannetje troost maken. Kippensoep. Maar dan anders. Dusch werd het Soto Ajam. Een Indonesische kippensoep, waarbij iedereen eerst zelf de vulling opschept en daar bovenop de soep. Zoals bij zoveel recepten is er geen standaard recept, elk Indonesisch omaatje maakt haar eigen Soto Ajam. Maar er zijn wel een paar regels. En daarbij smokkelde ik ernstig vandaag, bij Soto Ajam is het de bedoeling om de bouillon zelf te trekken, maar ik gebruikte bouillonblokjes. En zo hoort het niet. Dus nu allemaal deze soep maken en niet verkondigen dat het originele Soto Ajam is, maar het is wel een prima supersnelle-smokkel-Soto Ajam.

Soto Ajam
2 uien, fijn gehakt
3 tenen knoflook, fijn gehakt
Stukje gember van 1 cm, geraspt
Stukje trassi van 1 cm
1 theelepel serehpoeder
1 theelepel sambal
1 theelepel koenjit
1 theelepel gemalen kemirienoten
1 ½ liter kippenbouillon, voor deze snelle versie van een blokje
3 kippendijten in grove stukken
Scheutje olie

Kies voor de vulling:
Gekookte aardappels in grove stukken
Sperzieboontjes
Gekookt eieren in plakjes
Gestoofde paksoi
Dun gesneden kool
Taugé
Gebakken uitjes
Gare rijst of mie

Verhit de olie in een grote pan. Bak de uien op hoog vuur aan, voeg knoflook toe en bak even mee. Week ondertussen de trassi in een beetje heet water en prak los met een vork. Voeg de kruiden, gember, noten en sambal toe aan de knoflook en ui en bak het geheel ongeveer 5 minuten. Voeg de trassi toe en bak alles nog 1 minuut. Voeg de bouillon en de kippendijen toe. Breng tegen de kook aan en laat pruttelen tot de kip gaar is. Zet alle vulling in schaaltjes op tafel. Laat iedereen eerst vulling opscheppen en schenk daarover de kippenbouillon.

1 opmerking:

Neel zei

Ik ben ook wel erg benieuwd naar jouw mening over de wedstrijd "Kookboek van het jaar 2010".. heb je daar al eens je gedachtes over laten gaan :-)?